•  +387 65 686 446

  •  contact@drnikolabaros.com

BENIGNI TUMORI KOŽE

Mladež (nevus)
Dobroćudna promena na koži i sluzokoži koja može biti različite boje, oblika i veličine. Odrastao čovek ima oko 15-20 mladeža- neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Mladeže ne treba uklanjati, izuzev u slučaju nepogodne lokalizacije na mestu stalne iritacije (veš, odeća, nakit) ili iz estetskih razloga, ali povremeno treba izvršiti njihov pregled i obratiti pažnju na rast, boju, oblik i propratne pojave kao što su svrab, perutanje ili krvarenje.Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, a histo-patološki se verifikuje konačna dijagnoza.

Papilom
Benigna promena epitela kože i sluzokože virusnog porekla. Najčešće se nalazi na vratu, nadlaktici, u aksili, ispod dojki, na trbuhu i preponama. Različitog je oblika, često peteljkasti, elastični i obično boje kože. Odstranjuje se radioekscizijom ili manjom hirurškom ekscizijom.

Lipom
Dobroćudni i tumor masnog tkiva koji se obično javlja u potkožnom tkivu vrata, na leđima, ramenima, trbušnom zidu. Malih je dimenzija mada ponekad dostiže džinovske razmere. Lipom je mekan, elastičan čvorić koji nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva, a prekriven je kožom nepromenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u celini, jer eventualni ostaci ovog tumora mogu biti uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja.

Keratoza
Promjena kože žuckaste boje različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim delovima tela-lice, vrat, dekolte, ruke, leđa. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu, čak i crnu boju. Uklanja se radio talasima.

Dermatofibrom
Kožna promjena koja može biti pojedinčni ili multipni, tvrdi ili bezbolni čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim delovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom.

Aterom
je promena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se razviti infekcija sa znacima gnojenja. Mora se odstraniti u celini jer u suprotnom može ponovo nastati.

MALIGNI TUMORI KOŽE

Bazocelularni karcinom kože
je najčešći tumor kože. Javlja se kod starijih starosnih grupa, a pojavljuje se na delovima tela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Može biti različitog oblika i načina rasta: pljosnat ili izbočen, eritematozne čak i ljuspaste površine, neki se javljaju kao čvorići žućkaste boje dok su drugi tamno pigmentovani. Vrlo retko metastazira, ali lokalno može biti veoma invazivan i infiltrirati lokalne strukture.

Planocelularni karcinom kože
je drugi po učestalosti maligni tumor kože. Može se javiti bilo gde na telu, ali vrlo retko nastaje na nepromenjenoj koži. Postoje dve forme planocelularnog karcinoma: prvi liči na malu ranu, pokrivenu krastom, okruglog ili nepravilnog oblika, dok drugi oblik ovog tumora obično liči na malo izbočenje koje postepano prodire u dublje potkožno tkivo.Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: lokalno-infiltrativni rast, pojava recidiva i učestale metastaze.

Melanom
je relativno redak, ali najagresivniji od svih malignih tumora kože.Kao faktori rizika navode se mladeži, UV zračenje, nasleđe, hormoni, hemijski faktori. U najvećem broju slučajeva, maligni melanom nastaje na terenu postojećih nevusa, a vrlo retko iz nepromenjene kože.Promena je suspektna na maligni melanom ako je asimetrična, promenila boju, nepravilnih ivica, često krvari ili svrbi, i prečnika većeg od 6 mm. Širok rez se primenjuje u svim slučajevima kako bi se otklonila svaka mogućnost lokalnog recidiva bolesti. U slučaju da se neki od malignih tumora kože nalazi na licu, rekonstrukcija postoperativnog defekta se izvrši pomoću autotransplantata ili lokalnog režnja. Najsigurniji način borbe protiv ovih tumora kože je njihova prevencija – ukoliko se na mladežu primeti bilo kakva promena u rastu, obimu, boji ili nevus krvari, potrebno je isti hirurški odstraniti i histološki verifikovati.

Tipovi koznih malignih oboljenja
Najcesci tip koznih malignih oboljenja je basocelularni karcinom (basal cell carcinoma). Takodjer ovaj tip je najmanje opasna solucija, raste sporo i izuzetno rijetko se siri na udaljena mjesta ( metastazira).Izuzetno rijetko je prijetnja po zivot, a ako ga ne lijecimo moze se prosiriti na dublje structure (potkozno tkivo, misice i kosti) uzrokujuci ozbiljna ostecenja, narocito ako je lociran u blizini oka. Planocelularni karcinom ( squamous cell carcinoma) je slijedeci po ucestalosti malignih oboljenja koze, najcesce se srece na usnama, licu ili uskama. Siri se ( metastazira) na udaljena mjesta, regionalne limfne cvorovei unutrasnje organe.Moze biti opasan po zivot , ako se ne lijeci! Treci oblik malignih oboljenja koze je melanom ( melanoma), koji je najrjedji, mada mu incidenca u poslijednje vrijeme rapidno raste i to specijalno u suncanim dijelovima planete. Maligni melanom je najopasniji tip malignih oboljenja koze. AKO SE DOVOLJNO RANO OTKRIJE, MOZE DOCI DO IZLJECENJA.Ako se ne otkrije brzo i ne lijeci na vrijeme siri se vrlo brzo po tijelu I najcesce je smrtonosan.

Druge kozne promjene o kojim treba znati
Dva cesta tipa koznih promjena su mladezi( benovi, biljezi) i keratoze Mladezi su promjene koje se sastoje od nakupina koznih celija koje bogate pigmentom melaninom, u nivou ili iznad nivoa koze.Mnogi mladezi nisu opasni, ali neki veliki od rodjenja prisutni ili neki koji sadrze razlicite boje i slabo definisane granice mogu prerasti u maligni melanom.Mladezi se najcesce odstranjuju iz estetskih razloga ili ako su podlozni hronicnoj iritaciji(trljanje odjecom ili nakitom).Ovakve iritacije mogu izazvati prekancerozne promjene. Solarna ili aktinicna keratoza je hrapav, crven ili smedj raznolik izrastaj na kozi.Oni se nalaze, najcesce, na mjestima koja su izlozena suncuI nekada se mogu razviti u planocelularni karcinom.

Prepoznavanje malignih oboljenja koze
Basocelularni karcinom i planocelularni karcinom mogu znatno varirati u izgledu,tj. postoji mnogo razlicitih oblika.Karcinom moze u pocetku biti mali bijeli ili ruzicasti cvoric ili oteklina, moze biti gladak i sjajan,vostan ili imati udubljenje na povrsini.Moze na pocetku biti kao crvena mrlja a poslije kao red suvih neravnih peril koje se poslije prekrivaju krustom, grupu krusti ili cvorica sa vidljivim kapilarima na povrsini, kao ulceracija na povrsini koze koja nikako ne zarasta ili kao bjelicasta zakrpa koja izgleda kao oziljno tkivo. Maligni melanomi obicno signaliziraju na sebe promjenom u velicini ( najcesce naglim rastom), obliku,boji na postojecem mladezu ili novonastalom iz normalne koze.Pazite na “ABCD “ signale kod pojave melanoma (engl.) Asimmetry-asimetrican rast;Border irregularity-neravne ili oblacaste igranice promjene;Color-promjena boje promjene, smedja crna, a ponekad i mjesavina bjelicaste,crvene i plave boje;Diameter-rast I velicina veca od 6 mm u promjeru ili bilo kakav neuobicajen I brz rast. Kod svih ovih oblika pojave malignih oboljenja koze, koja su cesta na nasem podneblju je najvaznije zapamtiti slijedece: Upoznajte i iIstrazujte svoju kozu od glave do pete(ne zaboravite ledja!).Ako primijetite bilu kakvu neuobicajenu promjenu na bilo kojem dijelu tijela ne ustrucavajte se i posjetite svog ljekara da to zajednicki provjerite. U nasem narodu postoji vjerovanje da takve promjene (zovu ih biljezi), specijalno mladeze ne treba dirati i zbog toga se ljudi cesto javljaju kasno sa uznapredovalim stadijumima ovih bolesti ili nikako, sto ima pogubne posljedice na njihovo zdravlje.Ovakve promjene ne treba dirati u smislu iritacije ( probadanje uzarenim iglama,podvezivanje svilenim koncem ili dlakom ili tretiranje nekim biljnim ekstraktima) jer to moze dovesti do pogorsanja, ali bi ih trebalo strucno tretirati i po nekad odstraniti isijecanjem okolne zdrave koze, bez diranja promjene.

Prevencija ponavljanja bolesti
Nakon hirurskog tretmana koznog karcinoma vas doctor ce vam preporuciti redovne kontrole da bi bili sigurni da se karcinom ne ponavlja. Vas ce ljekar nekad moci preduprediti ponavljanje.Da bi reducirali rizik od ponavljanja nekad ce biti potrebno promijeniti mjesto boravka. Slijedece mjere su preporucljive za ljude koji do sada nisu imali maligno oboljenje koze:
• Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu , narocito izmedju 10 I 14 h i tokom ljetnjih mjeseci.Zapamtite da ultraviolentne zrake prolaze kroz vodu i odjecu, a reflektuju se od pijeskai snijega.
• Kada izlazite napolje na duzi period zastitite se odjecom poput sesira ili kape sa sirokim obodom ili dugih rukava.
• Sve izlozene dijelove tijela namazite sa kremom za sunce koja ima SPF ( son protection factor) najmanje 15.Namazite se obilno sat prije nego izadjete pod sunce i ponovite to nekoliko puta , narocito ako se kupate ili plivate.
• Konacno, pregledajte sami svoju kozu.Ako nadjete bilo sta sumljivo, konsultujte svoh hirurga plasticara ili dermatologa sto prije.

Kako izabrati doktora
Ako sumnjate na maligno oboljenje koze obracanje porodicnom ljekaru ( ili ljekaru opste prakse) je dobar pocetak.Oni ce pregledati vasu kozu i odluciti da li je potreban pregled specijaliste Ako vi primijetite neki neuobicajen rast javite se specijalisti dermatologu ili specijalisti plasticne irekonstruktivne hirurgije.Oba specijalista moraju biti dovoljno iskusni za prepoznavanje I tretman malignih oboljenja koze i drugih koznih izraslina.Specijalisti za plasticnu i rekonstruktivnu hirurgiju su dobar izbor ukoliko promjenu treba hirurski odstraniti, jer ostavljaju bolje estetske rezultate nakon takvog zahvata sto je izuzetno vazno ako se promjene nalaze na vidljivim mjestima.Ako je potrebno dodatno lijecenje osim hirurskog odstranjenja hirurg plasticar ce vas uputiti na odgovarajucem specijalisti.

Dijagnoza i tretman
Dijagnoza malignih oboljenja koze se postavlja tako sto se odstrani cijela promjena ili dio promjene i posalje na patohistolosku analizu( pregled promjene pod optickim povecanjem-mikroskopom, nakon posebne pripreme).Nakon toga promjena moze biti tretirana brojnim metodama, zavisno od tipa karcinoma, stadijuma u kojem se nalazi i lokalizacije na tijelu. Vecina promjena biva odstranjena hirurski kod hirurga plasticara .Ako je promjena mala operacija moze biti jednostavna i brza u ambulantnim uslovima uz upotrebu lokalne anestezije ( par uboda iglom u okolinu promjene sa ubrizgavanjem lokalnog anestetika).Operacija je najcesce elipsoidno isjecanje promjene koja za sobom ostavlja tanak slabo vidljiv oziljak.Moze biti ucinjeno izljustavanje promjene specijalnim instrumentom ( jedna vrsta ostre kasike) te nakon toga tretiranje regije elektricnom strujom u svrhu zaustavljanja krvarenja ili unistavanja preostalih malignih celija.Ova procedura ostavlja ovalan bjelicast oziljak. U normalnim okolnostima rizik ovakve hirurgije je vrlo mali. Ako je promjena veca ili se prosirila u regionalne limfne cvorove ili na druga mjesta u organizmu, radikalna hirurgija je neophodna, najcesce u opstoj anesteziji uz boravak u bolnici.Drugi moguci metodi tretmana su krioterapija ( zamrzavanje malignih celija), radiaciona terapija ( tretiranje promjena zracenjem x-zracima), lokalna hemoterapija ( tretiranje mastima koje imaju sadrzan hemoterapeutik), Mohsovom hirurskom metodom ( specijalna hirurska metoda u kojoj je karcinom obrijan u jednom sloju u jednom navratu- zahtijeva posebno obucenekadrove) Treba prodiskutovati sa vasim doktorom sve mogucnosti prije tretmana.Pronaci koja je od opcija najbolja za vas, koliko ce biti efektivna za vasu vrstu oboljenja, moguci i rizici sporedni efekti, ko najbolje izvodi tu proceduru, kakve estetske i funkcionalne rezultate mozete ocekivati?Ako imate bilo kakvo dvoumljenje potrazite drugo misljenje tj. misljenje drugog plasticara prije nego se odlucite na tretman. Razlicite tehnike koristene u tretiranju ovakvih promjena bogu biti spasonosne po zivot , ali ponekad mogu ostaviti manje dobar estetski izgled ili funkcionalni rezultat.Zavisno od lokalizacije i velicine promjene moze ostaviti mali ali vidnjiv oziljak na vasoj kozi , ali i trajne promjene koje uticu na vasu strukturu lica esteski izgled, kao sto su nos , uske ili usne.U takvim slucajevima , bez obzira ko izvodi primarnu operaciju, hirurg plasticar mora biti dio tima.Rekonstruktivne tehnike od jednostavnih revizija oziljaka do komplikovanih procedura premjestanja tkiva sa susjednih ili udaljenih dijelova na tijelu ( hirurgija reznjeva) moze cesto poraviti razorena tkiva, reoblikovati vase tijelo i restorirati izgled I funkciju tog dijela.