Contact Us
More info
Our instagram
alt
alt

@berserk

17 Hours ago

Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra

alt
alt

@berserk

17 Hours ago

Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra

alt
alt

@berserk

17 Hours ago

Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra

OPERATIVNI ZAHVATI - Hirurgija grudi

Augmentaciona mamoplastika

mamoplastika

Uvećanje volumena grudi i poboljšanje oblika, uz pomoć implantata sa silikonskim gelom.

Kao i kod svih ostalih zahvata, potrebno je obaviti kompletnu laboratorijsku obradu, uz pregled interniste/ anesteziologa. Preporučuje se obaviti i kontrolnu mamografiju ili UZ grudi prije zahvata.

Najčešće se koristi pristup ispod dojke, gde se plasira rez dužine do 4 cm, tako da bude sakriven u kožnom naboru i potpuno nevidljiv.

Procedura traje od 1 do 1,5 časa i obavlja se u opštoj anesteziji.

Boravak u bolnici je 1-2 dana.

Povratak na uobičajene aktivnosti nakon nekoliko dana. Konci se skidaju nakon dve nedelje. Preporučuje se nošenje elastičnog grudnjaka 40 dana.

Prolazni poremećaj osjetljivosti bradavica, blagi otok i osećaj napetosti, koji se povlače za 1-2 nedelje.

Finalni rezultat zahvata se u potpunosti može očekivati nakon 2-3 mjeseca.

Žene planiraju povećanje grudi iz različitih razloga. Neke osobe smatraju da njihove male dojke ograničavaju njihove mogućnosti praćenja mode. Druge su nezadovoljne sa promjenama u obliku i veličini nastalim nakon promjena u težini, trudnoći i starenju. Šta god da je razlog želji za povećanjem grudi, ugradnja silikonskih implantata može popraviti vaš lični izgled i povratiti vam samopouzdanje. Operacija povećanja dojki, povećava dojke hirurškom ugradnjom implantata. Implantati popravljaju punoću i oblik dojke a nekad popravljaju simetriju dojki. Pristup koji dr Baroš najčešće upotrebljava je inframamarna incizija (mali otvor dužine 4-5 cm na mjestu gdje se donji pol dojke spaja sa grudnim košem. Mogući su i drugi pristupi po želji pacijenta, npr. može takodje biti kroz bradavice ili iz pazušne jame. Ovaj poslednji koristi se kod osoba koje imaju skoro potpuno nerazvijene dojke i kod kojih bi svaki drugi rez bio primjetan. U zavisnosti od implantata, formira se prostor iznad ili ispod grudnog mišića, u koji će se proteza smjestiti.

Ostavljajući pri tom potpuno nedirnutu mliječnu žljezdu. Nova generacija implantata izuzetno je sigurna, nije kancerogena, žena može, po postavljanju implantata, planirati trudnoću, roditi i dojiti dijete. Dr Baroš koristi isključivo najkvalitetnije implantate koje se danas proizvode te koji imaju sve potrebne registracije kako u EU, tako i u SAD–u. ( firme ALLERGAN, MENTOR, POLYTECH) a svaki pacijent po obavljenom zahvatu dobiva kompletnu pismenu dokumentaciju i registraciju implantata. Kako su implantati punjeni specijalnim kohezivnim gelom, više nema ni straha od pucanja i razlijevanja implantata te širenja njegovog sadržaja u druge dijelove tijela. Implatati se ugrađuju ili u džep ispod same mliječne žlijezde ili ispod grudnog mišića. Postoji i mogucnost kombinacije ove dvije alternative (dual plane). Slika B, pozicioniranje implantata u jedan od ovih prostora zavisi od želje pacijenta, anatomije i iskustva hirurga.

Instrukcije Dr Baroša za postoperativni period kod operacije povećanja dojki:

1. Nakon operacije Vaše dojke ce biti obljepljene specijalnim ljepljivim trakama. Ove trake ostaju na Vašim dojkama od 24-72 h. Ako Vas ove trake previše stežu, dozvoljerno je odlijepiti ih i ponovo zalijepiti sa manje tenzije. Ove trake pružaju potporu Vašim novim dojkama I one treba da pokrivaju novi gornji unutrašnji i donji pol. Nakon 48-72 može te ih odlijepiti i tuširati se. Nakon tuširanja tijelo posušiti pa obuci sportski grudnjak koji Vam je doktor preporučio. Vaše suturne linije ce biti pokrivene specijalnim trakama sa kojim se možete tuširati. Apsolutno zabranjeno kupanje u kadi I plivanje u toku 3 nedelje nakon operacije. Tuširanje je dozvoljeno nakon 48 h.

2. Uzimajte lijekove kako Vam je propisano. Nemojte uzimati aspirin i njemu slicne medikamente, kao i antiinflamatorne lijekove (Ibuprofen,Voltaren I sl.) ili vitamin E zamjenske preparate u toku 2 nedelje nakon operacije.

3. Nemojte voziti pod dejstvom analgetika.

4. Pitajte na prvoj kontroli kad se možete vratiti na posao.

5. Treba da spavate isključivo na leđima dvije nedelje nakon operacije.

6. Izbjegavajte alkoholna pića I cigarete najmanje tri nedelje nakon operacije.

7. Ne dižite ruke iznad nivoa Vaših ramena tri nedelje nakon operacije. Nemojte uzimati predmete teže od 3-4 kg.

8. Nosićete sportski grudnjak u toku 4/6 nedelje poslije operacije i danju i nocu. Skidaćete ga samo kod tuširanja.

9. Vaše nove dojke ce biti punije u gornjem polu nakon operacije, ali ce se u toku 3-6 nedelja spustiti i poprimiti puno prirodnij u poziciju dajući prirodniji oblik.

10. Ne stavljajte tople obloge na Vaše grudi. Dijelovi Vaših grudi mogu biti neosjetljivi pa obloge mogu proizvesti opekotine. Hladne obloge su OK 48 h nakon operacije i mogu pomoci da se smanji otok. Stavljajte hladne obloge preko ljepljivih traka a ne direktno na bradavice ili dojke.

11. Terapija ožiljka Vaših incizija će započeti 2 nedelje nakon operacije i operater će Vam dati instrukcije kako nanositi kremu za ožiljke.

12. Ne izlažite incizije suncu. Izlaganje suncu može uciniti Vaše ožiljke crvenim zadebljalim i trajno osjetljivim na duži period. Trudite se da na sve nacin izbjegnete suncevo zracenje u toku 1 godine nakon operacije. Možete namazati ožiljke kremom za sunčanje sa SPF > 15 ili ih pokriti odjećom.

13. Možete se vratiti normalnim aktivnostima I vježbanju vec nakon 3 nedelje poslije operacije.

14. Možete osjećati smješne senzacije na grudima nekoliko nedelja nakon operacije. Ovo može biti više prisutno na jednoj nego na drugoj dojci. To je normalan oporavak nekih senzornih nerava u Vašim grudima.

15. Ako imate problema sa tvrdom stolicom, uzimajte laxative. Ne naprežite se na toaletu jer to može prouzrokovati povišenje krvnog pritiska i prouzročiti naknadno krvarenje.

16. Pozovite ako imate bilo kakvo pitanje ili dilemu, operater Vam je dostupan 24/7 preko telefona koji će Vam dati pri otpustu. Ne ustrucavajte se da pozovete.

17. Nazovite operatera odmah ako: imate povisenu tjelesnu temperaturu iznad 380C, značajno krvarenje, znacajan bol, povećanje jedne dojke udruženo sa pojačanim bolom, otokom i zatezanjem.

Korekcija asimetrije grudi

mamoplastika

Korekcija razlike u veličini i položaju dojki radi postizanja simetrije.

Kao i kod svih ostalih zahvata, potrebno je obaviti kompletnu laboratorijsku obradu, uz pregled interniste/ anesteziologa. Preporučuje se obaviti i kontrolnu mamografiju ili UZ grudi prije zahvata.

U zavisnosti od stepena razlike između dojki, kao i vrste deformiteta, postoji nekoliko operativnih tehnika. Ukoliko razlika nije mnogo izražena, simetrija se postiže ubacivanjem implantata različitih veličina istom operativnom tehnikom kao i pri operaciji uvećanja grudi. U slučaju veće nejednakosti, kao i kada je jedna dojka opuštenija u odnosu na drugu, neophodno je, pored ubacivanja implantata u manju dojku, izvršiti i podizanje opuštenije dojke. Poseban slučaj asimetrije predstavlja Poland-ov sindrom, koji se karakteriše jednostranim odsustvom ili slabom razvijenošću velikog grudnog mišića, nedostatkom žljezdanog tkiva i manjom bradavicom kao i ponekad promjenama na prstima šake. Uzrok ovog sindroma je još uvek nepoznat, kao i razlog zašto se češće javlja sa desne strane. Vrlo uspešno se koriguje implantatom koji odgovara veličini druge dojke, ali često nakon prethodnog širenja kože tzv. tkivnim ekspanderom, jer postojeći prostor ne može da primi dovoljno veliki implant.

Procedura traje oko 2 sata i izvodi se u opštoj anesteziji.

Pacijentkinja ostaje u bolnici 24 časa nakon operacije, a savetuje se postepen povratak uobičajenim aktivnostima. Konci se skidaju nakon dvije nedelje, a obavezno je nošenje grudnjaka 40 dana. U slučaju postavljanja ekspandera kod Poland-ovog sindroma, vrši se njegovo postepeno punjenje nekoliko mjeseci, a zatim se on zamjeni trajnom silikonskom protezom.

Otok, osjećaj napetosti, prolazni poremećaj osjetljivosti bradavica, nepotpuna simetrija.

Ginekomastija

mamoplastika

Smanjivanje muških dojki zbog uvećanog žljezdanog ili masnog tkiva.

Kao i kod svih ostalih zahvata, potrebno je obaviti kompletnu laboratorijsku obradu, uz pregled interniste/ anesteziologa. Preporučuje se obaviti i kontrolnu mamografiju ili UZ grudi prije zahvata.

Mliječna žlijezda se odstranjuje kroz mali rez oko bradavice. Kod gojaznih osoba često je indikovana i aspiracija masnog tkiva kojim je prožeta mliječna žlijezda, sa ili bez vađenja žlijezde.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od oko 1 sat.

Drenovi se uklanjaju nakon 24 časa, a konac nakon dvije nedelje. Kompresivni elastični zavoj nosi se nekoliko dana.

Otok, krvni podlivi i produženo stvaranje seroma.

Smanjivanje i podizanje grudi

mamoplastika

Smanjivanje, podizanje i preoblikovanje velikih i opuštenih dojki.

U zavisnosti od veličine i oblika dojki postoji veliki broj operativnih tehnika. Među njima su najčešće sledeće: Obrnuto – T tehnika koja podrazumijeva kružni ožiljak oko bradavice, jedan vertikalni i jedan horizontalni ožiljak, ovaj poslednji u brazdi ispod dojke. Vertikalna tehnika sa kružnim ožiljkom oko bradavice i samo vertikalnim ožiljkom od bradavice naniže, koji je primjetan u prvih dva, tri mjeseca a potom se gubi. Periareolarna tehnika nakon koje ostaje samo kružni ožiljak oko bradavice, koji je također u početku izražajniji ali kasnije se postepeno smanjuje. Ova tehnika nije pogodna za veoma velike grudi.

Mliječna žlijezda se odstranjuje kroz mali rez oko bradavice. Kod gojaznih osoba često je indikovana i aspiracija masnog tkiva kojim je prožeta mliječna žlijezda, sa ili bez vađenja žlijezde.

Procedura traje od 2.5 do 3.5 časa i obavlja se u opštoj anesteziji.

Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Konci se skidaju poslije dve do tri nedelje. Preporučuje se nošenje grudnjaka.

Prolazni poremećaj osjetljivosti bradavica, blagi otok koji se povlači za 2 nedelje, moguća pojava manjih cisti u žljezdanom tkivu. Ne postoji garancija da će funkcija dojenja ostati očuvana.

Rekonstrukcija grudi

mamoplastika

Rekonstrukcija, odnosno nadoknađivanje nepostojećeg tkiva dojke nakon amputacije ili kod urođeno nerazvijene dojke.

Amputirana dojka može se rekonstruisati na dva načina, uz pomoć silikonskog implantata ili sopstvenim tkivom. Primjena implantata je lakši i jednostavniji način, ali pošto skoro uvijek postoji nedostatak kože, ona se prvo mora proširiti ekspanzijom u prvom aktu primjenom takozvanog tkivnog ekspandera. U narednih nekoliko nedelja pacijentkinja dolazi na 5 – 7 dana kada se kroz posebno mjesto na koži ubacuju manje količine fiziološkog rastvora, tako da dolazi do postepenog punjenja implantata do željenog volumena. Primjena sopstvenog tkiva sa trbuha ili leđa takođe je veoma zastupljena u rekonstrukciji dojke. To je primjena tzv. latissimus dorsi režnja ili TRAM režnja. Latissimus dorsi režanj se najčeće primjenjuje u rekonstrukciji zajedno sa anatomskim implantom a TRAM režanj kao režanj sopstvenog tkiva sa trbuha pri čemu nakon ovog zahvata pacijenkinja dobija i zatezanje kože trbuha. Savremeno liječenje maligne bolesti dojke danas podrazumijeva i primarnu rekonstrukciju kada se bolesnici odmah nakon amputacije izvrši nadoknada izgubljene dojke. Nekoliko mjeseci nakon operacije može se izvršiti, eventualna dodatna korekcija u smislu postizanja simetrije sa drugom dojkom (smanjivanje i podizanje druge dojke).

Operativne tehnike izvode se u opštoj anesteziji, primarna rekonstrucija traje oko 1 – 1.5 čas, a sekundarna rekonstrukcija zavisno od tipa rekonstrukcije oko 3 do 4 sata.

Veoma kratak kod ubacivanja proteze – ekspandera, osim što treba dolaziti nekoliko nedelja zbog postepenog povećavanja volumena. Kod rekonstrukcije sopstvenim tkivom, odnosno kožno – mišićnim režnjevima, oporavak je znatno duži, jer se radi o velikom operativnom zahvatu.

Otok, pojava seroma koji se produženo drenira, blaga asimetrija dojki, a kod rekonstrukcije tkivom sa stomaka rijetka pojava trbušne kile.

Rekonstrukcija bradavice areola

mamoplastika

Rekonstruisati bradavicu i areolu (zatamnjeni dio oko bradavice) kod pacijenkinja kod kojih je ista nestala nakon odstranjenja dojke. Rekonstrukcija NAC kompleksa (nipple areola kompleks) individualna je i predstavlja finalnu rekonstrukciju.

Rekonstrukcija bradavice se obavlja od tkiva novostvorene dojke po principu ukrštanja lokalnih režnjeva. Rekonstrukcija areole se obavlja metodom tetoviranja.

Operativne tehnike izvode se u lokalnoj anesteziji, a zahvat traje oko 1 sat.

Veoma kratak, dnevne obaveze već nakon tri/četiri dana, konci se odstranjuju nakon 12 dana.

Blag otok, parcijalna nekroza bradavice, neadekvatna simetralizacija položaja NAC kompleksa.