Vijesti

Saznajte više o mojim aktivnostima.

Dvojica američkih vrhunskih hirurga Ričard Džejms Redet i naše gore list Branko Bojović, došli su u Banjaluku da podijele sa kolegama bogata iskustva i znanja.

Na sreću mladih hirurga nije se sve završilo na teoriji. Putem video bima na Medicinskom fakultetu pomno su pratili sve šta se dešava u hirurškoj sali, gdje su Redet i Bojović operisali troje pacijenata. U pitanju su kompleksna rekonstrukcija lica i uklanjanje urođenih anomalija kod dvojice mališana.

“Mislim da izabrali pacijente koji su baš dobri. Važno je da učinimo sve dok smo ovdje i da naše kolege imaju benefit”, rekao je Branko Bojović, Šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije u “Masačusets dženeral hospital”.

“Ne volimo da kažemo da su to baš estetske operacije zato što su to složeni zahvati posebno što se tiče korekcije rascjepa usne jer oni imaju za cilj vraćanje pacijenta u normalne tokove života”, kazao je Redet.

Za dvojicu stručnjaka u pitanju su rutinski zahvati, godišnje obave više od 600 ovakvih i sličnih operacija. Zadovoljni su kažu, opremom i uslovima koju su zatekli na hirugiji, jer je mnogo važniji način rada i vještina ljekara. Sa tim se slažu i banjalučke kolege. Zato će, kažu, produbiti saradnju sa stručnjacima sa prestižnog Džon Hopkins Univerziteta , odakle dolaze Bojović i Redet.

“Najbitniji su ljudi a edukacija je pravi način da dobijemo kvalitetniji kadar jer edukacija je nešto što je apsolutno neophodno. Posao ljekara se cijeli život uči”, rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS.

Uskoro će iz Banjaluke put Baltimora troje mladih ljekara da tamo stiču dodatna znanja i vještine. U Srpskoj trenutno radi 20 hirurga iz te oblasti. Najčešći zahvati koji se izvode kod nas su operacije šake, rekonstrukcije, tretiranje opekotina i uklanjanje urođenih anomalija. Zato će im znanja i uvid u novitete iz oblasti hirurgije mnogo značiti, a operacije će biti još uspješnije, kažu naši hirurzi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je cilj saradnje sa Univerzitetom "DŽons Hopkins" iz SAD da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske bude lider u regionu u oblasti plastično-rekonstruktivne hirurgije.

Bogdanić je naglasio da je sreća za cijeli zdravstveni sistem i Srpsku što uopšte može da sarađuje s jednom ovakvom zdravstvenom ustanovom, a da je najveća dobrobit za pacijente koji će već sutra biti operisani u Banjaluci.

"Jako sam srećan što nije prošla ni godina dana, a već imamo prve rezultate saradnje", rekao je Bogdanić nakon sastanka sa delegacijom Univerziteta "Džons Hopkins" u kojoj su bili ljekari Ričard Džejms Redet i Branko Bojović, koji je održan uoči Međunarodnog kursa iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije koji se održava danas i sutra u Banjaluci.

Bogdanić je zahvalio gostima iz Amerike za dolazak u Srpsku, posebno doktoru Bojoviću koji je inicirao saradnju Univerziteta "Džons Hopkins" i Republike Srpske.

Doktor Branko Bojović rekao je da je Srpska jedan od ključnih partnera Univerziteta "Džons Hopkins" i moglo bi se reći treća zemlja, nakon Saudijske Arabije i Emirata s kojom ovaj Univerzitet sarađuje.

On je naglasio da je saradnja sa Srpskom intenzivna i gotovo svakodnevna, te da je korisna za cijeli region. Doktor Ričard Džejms Redet istakao je da je razmjena ideja, znanja, tehnologija i iskustava u međunarodnoj saradnji veoma važna za stvaranje jakih medicinskih centara.

"Od naših kolega iz Republike Srpske voljeli bismo da čujemo šta im je to potrebno i kakva su njihova iskustva u radu da bi na osnovu toga zajednički napredovali i gradili centre izvrsnosti", istakao je Redet.

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske za medicinske poslove Slobodan Hajder rekao je da će Univerzitetski klinički centar Republike Srpske aktivno učestvovati u realizaciji zajedničkih aktivnosti sa Univerzitetom "Džons Hopkins" iz SAD.

On je naglasio da je malo poznato da u Banjaluku dolaze i pacijenti iz Federacije BiH na operativne zahvate iz oblasti plastično-rekonstruktivne hirurgije, te da Univerzitetski klinički centar uvećava broj i složenost usluga koji svakodnevno obavlja.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nikola Baroš rekao je da će, zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom "Džons Hopkins", ljekari iz Srpske već danas tokom Međunarodnog kursa iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u Banjaluci moći da posredstvom video-linka prate operativne zahvate iz oblasti rekonstruktivne i estetske hirurgije.

"U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci sutra će se obaviti i operacije iz oblasti rekonstruktivne hirurgije i to kod dvoje djece i jedne djevojke", naveo je Baroš, ističući da je saradnja sa Univerzitetom "Džons Hopkins" kao i njihovom bolnicom koja već 21 godinu važi za najbolju u SAD predstavlja veliki iskorak za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u Srpskoj.

Saradnja Republike Srpske i Univerziteta "Džons Hopkins" iz SAD počela je prošle godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta "Džons Hopkins".

U okviru sporazuma u narednom periodu i ljekari iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije moći će da odlaze na usavršavanje u SAD, ali i da ljekari iz SAD dođu i prate operativne zahvate u Srpskoj.

U Banjaluci je uspješno završen međunarodni kurs iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, u okviru kojeg su tokom vikenda uspješno izvedene i tri operacije, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC-a Republike Srpske Slobodan Hajder ukazao je na veliki edukativni značaj saradnje američkih i domaćih univerziteta i zdravstvenih ustanova, koja će omogućiti osposobljavanje kvalitetnog kadra koji će ovakve složene zahvate u budućnosti obavljati samostalno...

Više

U periodu od 26.-27.02.2016. godine u Pragu, Češka Republika, održana je edukacija i aktivni workshop iz oblasti estetske i rekonstruktivne hirurgije dojke. Workshop je održao jedan od najboljih svjetskih stručnjaka u oblasti rekonstruktivne i estetske hirurgije dojke, američki stručnjak prof dr Dennis Hammond iz Mičigena, USA. Tokom dva dana edukacija je obuhvatala svakodnevna predavanja, video prikaze operativnih zahvata te aktivnu uključivanje i diskusiju tokom predavanja, video prezentacija.. Prof dr Hammond je predstavio svoj novi pristup i tehniku kod rješavanja redukcije velikih dojki kao i tehnike povećanja i primarne rekonstrukcije sa insistiranjem na primjeni ekspandera i rješavanju primarne rekonstrukcije pristupom tzv.”operacije u dva akta”. Workshopu su pristvovali plastično-rekonstruktivni hirurzi iz centralne i jugoistočne Evrope a aktivno učešće je imao i dr Nikola Baroš sa Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS.

Redovan učesnik simpozija u organizaciji

icon