Doktor Nikola Baroš logo - verzija za blog

Estetska hirurgija je i dalje broj jedan u antiejdžingu

Dr Nikola Baroš nedavno je dao intervju za magazine Pre svega Zdravlje koji prenosimo u potpunosti.

Dr Nikola Baroš - plastična hirurgija u BIH je u ekspanziji

 

U poslednje vreme, sa porastom i ubrzanim razvojem neinvazivnih estetskih procedura koje nude „instant” rešenja za razne nepravilnosti lica i tela, mnogo se polemiše o tome i u kojoj meri je moguće da ovaj princip zameni hirurški. Naš cenjeni sagovornik, dr Nikola Baroš, kao nadaleko afirmisan plastični i estetski hirurg, bio je prava adresa za razgovor na ovu temu. Dve decenije iskustva u praksi, nebrojeni kongresi na kojima se usavršavao i zadovoljni pacijenti učinili su dr Baroša osobom od poverenja, uvek otvorenom za razmenu znanja i prijateljski savet. Tako je i u narednim redovima dr Baroš izneo svoja iskrena razmišljanja o aktuelnim temama, o statusu plastične hirurgije u savremenoj medicini, trendu prirodnog izgleda, ali i razvoju veštačke inteligencije u svojoj struci kao jednom od gorućih pitanja savremenog doba.

Poslednjih godina mnogo se govori o neinvazivnim metodama u estetskoj medicini, za koje važi da mogu biti zamena za pojedine zahvate koji su se nekada radili hirurškim putem. Kao specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije – šta je ono u čemu je vaša oblast nezamenljiva?
Danas je prisutna ekspanzija antiejdž procedura i svakim danom, zbog sve bržeg načina života, pacijenti žele brze promene svog izgleda, ne žele duge operacije, ne žele duži oporavak, pa makar te promene i ne bile velike i zadovoljavajuće kao što su kod velikih i ozbiljnih estetskih procedura. Ipak, bez obzira na to koliko napredovala antiejdž medicina, hirurgija ostaje nezamenljiva u mnogim sferama. Danas možete uraditi različite korektivne intervencije filerima, primenom botoksa, PRP-a, sa različitim kolagen stimulatorima, ali nijedna antiejdž procedura ne može biti ni približno ista kao jedan facelift, jedna blefaroplastika ili rinoplastika. Zahvati poput ovih su, prema statistici Međunarodnog udruženja estetskih hirurga, u velikom porastu kao i ostale estetske procedure, a pogotovo korekcije na licu.

Kao jedna od najčešće spominjanih prednosti neinvazivnih metoda u odnosu na hirurške zahvate spominje se kraći period oporavka. Da li je to zaista tako i da li postoje napreci u savremenoj hirurgiji koji taj period mogu svesti na minimum?
Postoperativni oporavak nakon mnogih hirurških zahvata je skraćen. Danas, primenom savremenih operativnih metoda i tehnika koje su daleko napredovale u poslednjih 20 godina, došli smo do ubrzavanja i smanjenja postoperativnog oporavka. Na primer, Piezo tehnika u procesu rinoplastike omogućila je zaobilaženje klasičnog lomljenja nosa dletom i čekićem, a umesto toga se primenjuje poseban ultrazvučni aparat Piezotom kojim precizno režemo stukture kostiju nosa i imamo daleko manji postoperativni oporavak. Danas veoma često koristimo određene materijale u hirurškim zahvatima koji takođe pospešuju oporavak, na primer resorptivne, biorazgradive konce koji se ne odstranjuju i time olakšavaju postoperativni tok. Ali, trebalo bi znati da je oporavak nakon svakog zahvata individualan i zavisi kako od hirurga i hirurške tehnike, tako i od samog pacijenta, te se ne može generalizovati. Ali, uzimajući u obzir sve, postoperativni oporavak nakon hirurških zahvata više nije toliko dug.

Kako gledate na savremeni ideal lepote lica i tela i sa kojim željama Vam se pacijenti najćešće obraćaju? S tim u vezi, po čemu se Vaša praksa danas najviše razlikuje od one na početku karijere?
Promenio se mnogo, danas žene žele da izgledaju prirodnije. Vraćanje prirodnom izgledu kao ideja u većoj meri se propagira u savremenoj estetskoj hirurgiji, na velikim svetskim kongresima, gde se zalažemo za povratak anatomskim proporcijama tela, za to da ne iskačemo iz okvira prirodnih razmera, te za prirodne proporcije lica, tela, širine grudnog koša. Mislim da je to dobar pravac. Naravno, uvek postoje različiti ekstremi, ali vi ste kao plastični hirurg tu da posavetujete pacijenta gde je granica i šta su realna očekivanja.

U kojoj meri nove tehnologije utiču na Vašu delatnost, da li pratite trendove u svetu plastične i rekonstruktivne hirurgije i u kojoj meri su stručnjaci sa naših prostora uključeni u svetske tokove?
U današnjoj, potpuno otvorenoj komunikaciji celog sveta nemoguće je da savremeni lekar koji želi ozbiljno da se bavi ovom strukom ne prati dešavanja iz svoje oblasti. Na primer, u oblasti estetske hirurgije ako citirate neki rad stariji od pet godina, smatra se da niste u toku sa vremenom i dešavanjima. Estetska hirurgija je jedna od najbrže rastućih hirurgija, koja se pored kardiohirurgije najviše razvija i raste. Ako ne pratite trendove, ne možete ni odgovarati na savremene zahteve pacijenata. Društvene mreže nude mnogo korisnog sadržaja, ali međunarodne konferencije i kongresi koji se održavaju u različitim delovima sveta predstavljaju jedinstvenu i najbolju priliku da se znanje razmeni. Nedavno sam prisustvovao kongresu ISAPS-a u Kolumbiji, koji je bio sjajna prilika za razmenu mišljenja i sticanje novih iskustava. Takođe, u potpunosti sam siguran da svi lekari koji se bave estetskom hirurgijom prate primenu novih implatacionih materijala i tehnika, kao i instrumentarija za rad.

Da li biste mogli da izdvojite tip intervencije iz svoje prakse na koji ste posebno ponosni?
Rekonstruktivna hirurgija dojke kojom se bavim poslednjih 14 godina, kao i estetska hirurgija dojke, deo su moje prakse na koji sam veoma ponosan. Takođe, u poslednje vreme sve je više zahvata korekcije nosa savremenom metodom Piezo. Danas je popularno raditi i više zahvata u jednom aktu, sve češće je tražen zahvat Mommy makeover koji obuhvata podizanje i uvećanje grudi, zatezanje stomaka, blefaroplastiku i slično.

Kada govorimo o estetskim korekcijama na licu i telu, čini se da su one na našim prostorima još uvek tabu-tema. Kakav je Vaš stav o tome, zbog čega je to tako i kako savetujete pacijente koji se dvoume da li da promene nešto na svom telu?
Zapravo, uveren sam da estetske korekcije na licu i telu nisu više tabu tema i da se pacijenti slobodno danas javljaju, potpuno su otvoreni za komunikaciju, što putem društvenih mreža, što direktno na konsultacijama. Veoma dobro su informisani o zahvatima. Mislim da svaki pacijent zaslužuje da bude u potpunosti informisan šta može biti urađeno i koje mogućnosti su pred njim. Uvek savetujem pacijentima da se konsultuju na više adresa, da to ne bude jedan plastični hirurg, već da poklone poverenje onima koji na njih ostave najjači utisak i onima koji im ulivaju poverenje.

Živimo u eri veštačke inteligencije koja je polako počela da „otima” posao brojnim profesijama. U kojoj meri je prisutna u Vašem poslu i kako Vi zamišljate blisku budućnost hirurgije sa te tačke gledišta?
Veštačka inteligencija je sve prisutnija danas, ali hirurgija, pogotovo estetska, jeste manuelna veština. Vi možete od veštačke inteligencije dobiti informacije o nekom zahvatu, možda nekada i bolje i detaljnije nego od lekara, ali u samom procesu rada veštačka inteligencija ne može zameniti hirurga. Veštačka inteligencija, ali i primena raznih aplikacija i filtera mogu biti i poprilično opasni, jer njihovom primenom možete dobiti fotografije koje su nerealne, a neki ih koriste za svoju promociju. To zaslepi pacijenta i onda se javljaju nerealna očekivanja. To može ugroziti našu profesiju. Pre bilo koje odluke pacijent bi trebalo da se posavetuje sa svojim lekarom i da ne obraća mnogo pažnju na fotografije koje pronađe na internetu.

📳+387 65 033 300
☎+387 51 818 818

Ostale novosti

Pročitajte i ostale povezane novosti i ostanite u toku sa dešavanjima u našoj klinici, ali i u svijetu plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Intervju dr Baroša za zdravlje - naslovna stranica

Estetska hirurgija je i dalje broj jedan u antiejdžingu

Estetska hirurgija je i dalje broj jedan u antiejdžingu Dr Nikola Baroš nedavno je dao intervju za magazine Pre svega...

Pročitajte više »
Dr Baroš na ISAPS kongresu u kolumbiji

Doktor Baroš – plastična i estetska hirurgija u BiH je u ekspanziji

Doktor Baroš – plastična i estetska hirurgija u BiH je u ekspanziji 1. Nacionalni sekretari ISAPSa su sastavni dio ove...

Pročitajte više »
Dr Baroš na kongresu u Kolumbiji - naslovna fotografija

Dr Baroš na najvećem međunarodnom kongresu estetske hirurgije ISAPS u Kolumbiji

Dr Baroš na najvećem međunarodnom kongresu estetske hirurgije ISAPS u Kolumbiji Dr Nikola Baroš vratio se sa najvećeg međunarodnog kongresa...

Pročitajte više »