Doktor Nikola Baroš logo - verzija za blog

Mommy makeover

Mommy makeover

Cilj Mommy makeovera je vratiti oblik i izgled ženskog tijela nakon porođaja. Mnoge žene primjećuju promjene u svom tijelu nakon trudnoće. Postoje mnoga područja tijela koja se mogu tretirati, a najčešće su to grudi, trbuh, struk, genitalije i stražnjica.

Mommy makeover se obično izvodi u jednom aktu.

Šta sve obuhvata Mommy makeover?

  • Povećanje grudi
  • Podizanje grudi
  • Povećanje zadnjice
  • Labioplastika
  • Liposukcija
  • Zatezanje stomaka

Budući da stomak trpi veliki pritisak tokom trudnoće dolazi do razdvajanja mišića lijevog i desnog trbušnog zida, odnosno do stanja koje se naziva dijastaza. Ovo stanje može se uspješno riješiti abdominoplastikom koja će zategnuti mišiće stomaka. Ukoliko su problem masne naslage na nogama, rukama, bokovima, pristupiće se liposukciji tih dijelova tijela.

Kada je pravo vrijeme za MOMMY MAKEOVER?

Ovoj proceduri može se pristupiti najranije 3 mjeseca nakon trudnoće. Ukoliko žena doji, proceduru je moguće izvesti najranije 3 mjeseca od završetka dojenja.

Priprema i postupak operacije

Procedura je jednostavna, dolazi se u bolnicu ujutru, ujutru se ništa  ne smije jesti  niti piti. U bolnici se obave svi nalazi, urin, laboratorijske i biohemijske analize, EKG, te pregled anesteziologa. Nakon toga pravimo plan operacije, fotografisanje, te određujemo veličinu implanta

Izvodi se u opštoj anesteziji, a u zavisnosti od toga koje procedure i koliko procedura je u pitanju, proces traje oko 5 sati.

Oporavak

Nakon zahvata, pacijentkinja ostaje 24 sata do 48 sati u bolnici. Prva kontrola je nakon 24 sata, potom 7 dana, dalje kontrole u zavisnosti dogovora sa operaterom. Uobičajenim aktivnostima moguće je vratiti se poslije 2 do 3 nedelje. Sportska aktivnost moguća je nakon 2 mjeseca, dok je potpuni povratak uobičajenim sportskim aktivnostima nakon 3 mjeseca. Ako razmišljate o ovakvoj proceduri, kontaktirajte nas i zakažite konsultacije tokom kojih ćete dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Trajanje zahvata

3-4h

Anestezija

Opšta anestezija

Boravak u bolnici

24h

Povratak društvenim aktivnostima

Nakon par dana

Povratak sportskim aktivnostima

Nakon 40 dana

Savjeti za oporavak

Nošenje elastičnog pojasa 40 dana kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora

Kontrole

7 dana nakon otpusta

Konci

Resorptivni, sami se razgrađuju, te nema potrebe za vađenjem