Doktor Nikola Baroš logo - verzija za blog

Total body lifting

Total body lifting

Uklanjanje viška kože i potkožnog masnog tkiva na svim djelovima tijela, nastalih kao posljedica velikog gubitka težine. Za ovaj operativni zahvat pacijent mora biti dobro pripremljen, da ima stabilnu težinu posljednjih šest mjeseci i da ne boluje od drugih težih bolesti.

Zbog velikog obima ova se operacija najčešće radi u dva akta. Prvi akt je znatno veći i obuhvata abdominoplastiku ili uklanjanje visećeg trbuha sa učvrščivanjem mišića prednjeg trbušnog zida, uklanjanje viškova kože sa bokova i leđa uz oblikovanje sjedalne regije koja dobija obliju konturu, kao i redukcija obima butina zatezanjem kože i liposukcijom. U istom ili u sljedećem aktu uradi se brahioplastika ili zatezanje nadlaktica, kao i eventualna liposukcija potkoljenica. U drugom aktu nekoliko mjeseci kasnije vrši se korekcija dojki redukcijom viška kože i dodavanjem volumena silikonskim implantatima ukoliko je potrebno. U istom aktu izvrše se i sekundarne korekcije manjih nepravilnosti koje zaostanu poslije prve operacije.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 6 do 8 sati. Pacijent obično ostaje u bolnici 3 do 4 dana, pa sve do nedelju dana ukoliko je potrebno, kako bi bio pod stalnim ljekarskim nadzorom. U ovom periodu skoro uvijek se primjenjuje autotransfuzija krvi zbog obimnog operativnog zahvata, kao i davanje drugih preparata i snažnih antibiotika koji su neophodni za brži oporavak. Konci se obično uklanjaju za dvije nedelje, dok se elastični steznici nose oko četrdeset dana.