Doktor Nikola Baroš logo - verzija za blog

Abdominoplastika

Zatezanje stomaka – abdominoplastika

Operacija zatezanja stomaka, takođe poznata kao abdominoplastika, uklanja višak masnoće i kože i, u većini slučajeva, obnavlja oslabljene ili odvojene mišiće stvarajući trbušni profil koji je čvršći.

Ravan i dobro zategnut stomak nešto je čemu mnogi od nas teže vježbanjem i kontrolom težine. Ponekad te metode ne mogu postići naše ciljeve.

Čak i pojedinci inače normalne tjelesne težine i proporcija mogu razviti stomak koji strši ili je opušten. Najčešći uzroci opuštenog stomaka su:

  • Starenje
  • Trudnoća
  • Prethodni hirurški zahvat
  • Značajne fluktuacije u težini

Šta se operacijom zatezanja stomaka ne može postići?

Zatezanje stomaka nije zamjena za mršavljenje ili odgovarajući program vježbanja.

Priprema i postupak operacije

Procedura je jednostavna, dolazi se u bolnicu ujutru, ujutru se ništa  ne smije jesti  niti piti. U bolnici se obave svi nalazi, urin, laboratorijske i biohemijske analize, EKG, te pregled anesteziologa. Nakon toga pravimo plan operacije, fotografisanje.

Procedura traje od 3 do 4 časa i obavlja se u opštoj anesteziji. Zavisno od složenosti zahvata moguće je da se operativni zahvat obavi u manjem obimu kada se koriguje donji stomak, tada je trajanje procedure daleko kraće.

Oporavak

Boravak u bolnici: 1-2 dana. Drenovi se uklanjaju nakon 2 dana, a konci su biorazgradivi i oni se ne odstranjuju. Nakon operativnog zahvata obavezno je nošenje elastičnog pojasa 40 dana kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora.

Trajanje zahvata

3-4h

Anestezija

Opšta anestezija

Boravak u bolnici

1-2 dana

Povratak društvenim aktivnostima

Nakon par dana

Povratak sportskim aktivnostima

Nakon 40 dana

Savjeti za oporavak

Nošenje elastičnog pojasa 40 dana kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora

Kontrole

Par dana nakon otpusta

Konci

Resorptivni, sami se razgrađuju, te nema potrebe za vađenjem