Doktor Nikola Baroš logo - verzija za blog

Pacijentu spašena u potpunosti odsječena šaka

Dvije sedmice nakon što je prilikom rada na cjepaču za drva ostao bez desne šake, tridestogodišnji Bojan Krneta iz Prijedora na dobrom je putu da je ponovo koristi, sve zahvaljujući spretnosti banjalučkih hirurga.

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz podršku anesteziologa, prvi put u historiji UKC-a RS, izveli su replantaciju kompletne odsječene šake. Do sada su replantirani samo dijelovi šake, odnosno prsti.

“Operacija je trajala blizu pet sati jer je trebalo spojiti kosti, zatim živce, arterije i vene, pacijentu koji je bio primljen s ekstremno teškom povredom desne šake, koja je bila amputirana u nivou ručnog zgloba, uspjeli smo replantirati taj dio. Zahvat je izveden u općoj endotrahealnoj anesteziji i prvo je urađena osteosinteza kostiju ručja spoljnim fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, kao i živaca. Brzo smo reagovali, već nakon sat vremena od prijema smo počeli operaciju, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor”, pojasnio je načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC Banja Luka dr. Nikola Baroš, koji je bio i vođa tima koji je izvršio replantaciju.

Baroš je istakao da je ponosan na čitav tim koji je izveo ovaj podvig, mladog doktora Miljana Pektovića koji je tek završio specijalizaciju iz plastične i rekonstruktivne hirurgije, a ovo mu je bilo svojevrsno vatreno krštenje, doktore Dejana Ćurlika i Stanka Pantića iz Klinike za ortopediju i traumatologiju, doktore Suzanu Šobot i Milana Pavkovića iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, kao i medicinske sestre-instrumentarke Jelenu Aćimović, Dijanu Vranješ, Aleksandru Ratković i Jelenu Radojičić te anesteziološkog tehničara Miroslava Mikića.

Mladi rekonvalescent nije štedio riječi hvale za kompletan tim.

“Zaista ne znam šta bih rekao, ne znam kako da se zahvalim ljekarima, kada su me transportovali u Banju Luku, sve do operacionog stola sam bio svjestan, ali nisam očekivao da će uspjeti ovo uraditi, hvala im do neba”, rekao je Bojan.

Bojan je već sedam dana nakon operacije bio stabilan, a replantirana šaka vitalna, iako njene funkcije, prema riječima ljekara, nikada neće biti na nivou na kojem su bile ranije. Sada mu slijede tretmani kod specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake, do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će biti rekonstruiran tetivni aparat.

 

Drugi o ovoj vijesti:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/historijski-podvig-banjaluckih-hirurga-pacijentu-spasena-u-potpunosti-odsjecena-saka/170605071

Novi podvig banjalučkih hirurga (Video)

Prva operacija prišivanja potpuno odsječene šake u istoriji UKC-a

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/hirur%C5%A1ki-tim-ukc-rs-spasio-%C5%A1aku-koju-je-pacijent-odsjekao-na-cirkularu/1904712

Ostale novosti

Pročitajte i ostale povezane novosti i ostanite u toku sa dešavanjima u našoj klinici, ali i u svijetu plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Dr Baroš BIH predstavnik ISAPS

Dr Nikola Baroš izabran za nacionalnog predstavnika ISAPSa ispred BiH

Dr Nikola Baroš izabran za nacionalnog predstavnika ISAPSa ispred BiH ISAPS je međunarodno udruženje estetske i plastične hirurgije, vodeće svjetsko...

Pročitajte više »
Dr Nikola Baroš na edukaciji o Aptos nitima

Dr Baroš na edukaciji o Aptos nitima u Gruziji

Dr Baroš na edukaciji o Aptos nitima u Gruziji Dr Nikola Baroš posjetio je kompaniju Aptos koja je trenutno u...

Pročitajte više »
Primarna rekonstrukcija dojke - Doktor Nikola Baroš

Ljekari UKC RS uradili primarnu rekonstrukciju dojke

Ljekari UKC RS uradili primarnu rekonstrukciju dojke. Kolege iz rusije operaciju gledale video linkom Ljekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra RS...

Pročitajte više »